Molokhia je rostlina podobná špenátu, která po uvaření doprovází pečivo nebo rýži s masem. Má výraznou vůni i chuť, pro kterou se stala hlavně v Egyptě a levantských zemích velmi oblíbená. Molokhia se dá připravovat jak čerstvá, tak sušená, kdy se obvykle nechává sušit na přímém slunci.
Vhodný způsob přípravy:
Opláchněte lístky molokhie a sceďte. Jemně povařte na nízkém ohni zhruba 5 minut. Na vlastní pánvi osmahněte česnek s koriandrem na ghí, přidejte k molokhii a vařte dalších 15 minut. Přidejte maso (je možné použít kuřecí, jehněčí nebo hovězí) nebo zeleninový vývar a dále povařte. Před podáváním pokapejte citronem.
Složení: sušená molokhia
Země původu: Egypt
Nutriční hodnoty:
Průměrné hodnoty na 100g | |
Energetická hodnota | 46kcal/192kJ |
Tuky | 0,3g |
Nasycené mastné kyseliny | 0g |
Sacharidy | 5,5g |
Cukry | 1g |
Bílkoviny | 4,7g |
Soli | 0,01g |