Zátar je tradiční směs, jejíž základ se skládá z tymiánu, sumaku, oregana a sezamu. Na Blízkém východě je oblíbený v kombinaci s olivovým olejem a chlebem nebo jako koření pro masa a zeleninu. Jeho specifická slaná chuť se liší nejen mezi jednotlivými regiony, ale dokonce rodinami, kdy každý výrobce zátaru poměr surovin upravuje dle svého receptu.
1) Chutné pohoštění za pár sekund
Neočekávaně se vám u dveří objevila návštěva a vy nemáte čas rychle kuchtit občerstvení nebo chystat jednohubky? Servírování zátaru zvládnete za moment – do jedné misky odlijete extra panenský olivový olej, do druhé nasypete hromádku zátaru, k tomu nakrájíte několik kusů pečiva (ideálně arabského chleba) a o hlad vašich hostů strach mít nemusíte.
Zátar je navíc vhodný jak pro rychlé vyzkoušení, tak pro delší posezení, když se hosté zdrží o něco déle – obvykle ale slouží pro povzbuzení chuti před dalším jídlem.
2) Voňavá příjemná chuť
První ochutnání zátaru je vždy něco zcela nového a neobvyklého. V závislosti na jeho receptu se liší stupeň slanosti a až lehké pikantnosti, kterou doplňuje chuť sezamu. Bylinková vůně ale většinou způsobí, že zátar ochutnáváte tak dlouho, dokud vám doma nedojde všechno pečivo.
3) Zlepšuje paměť, přispívá k prevenci rakoviny
Seznam přiznivých účinků zátaru by nebral konce, hlavně kvůli bohatosti bylinek, které jsou v něm obsaženy. Mezi ty nejvýznamnější je ale podpora trávení, zlepšení nálady, zvýšení pozornosti a paměti (proto je také zátar oblíbený jako snídaně dětí před odchodem do školy) nebo dokonce prevence rakoviny, o kterou se zasazují látky karvakrol a quercetin, které jsou hojně obsažené v tymiánu a sumaku.
4) Je z čeho vybírat
Zátar není jen jeden a existuje nepočítaně receptů, jak ho vyrobit. Nejznámější varianty jsou aleppská (podle syrského města Aleppo) a nabulská (podle palestinského města Náblus). Těmto dvěma variantám se občas také říká zátar červený a zelený, podle jejich barvy.
Do zátaru se kromě základních surovin přimíchávají i další přídavky, mezi které patří třeba sůl, anýz nebo olivový olej.
5) Dlouhá trvanlivost
I po otevření zátar zůstává jedlý po velmi dlouhou dobu, obzvlášť pokud je uzavřen ve vzduchotěsné nádobě v suchu a v temnu. Protože jde o směs sušených bylinek, nemusíte se bát nechat ve spíži už nasypaný zátar v přikryté misce do doby, než na něj zase dostanete chuť.