5 důvodů, proč si zamilujete zátar

Zátar je tradiční směs, jejíž základ se skládá z tymiánu, sumaku, oregana a sezamu. Na Blízkém východě je oblíbený v kombinaci s olivovým olejem a chlebem nebo jako koření pro masa a zeleninu. Jeho specifická slaná chuť se liší nejen mezi jednotlivými regiony, ale dokonce rodinami, kdy každý výrobce zátaru poměr surovin upravuje dle svého receptu.

zatar-web

 

1) Chutné pohoštění za pár sekund

Neočekávaně se vám u dveří objevila návštěva a vy nemáte čas rychle kuchtit občerstvení nebo chystat jednohubky? Servírování zátaru zvládnete za moment – do jedné misky odlijete extra panenský olivový olej, do druhé nasypete hromádku zátaru, k tomu nakrájíte několik kusů pečiva (ideálně arabského chleba) a o hlad vašich hostů strach mít nemusíte. 

Zátar je navíc vhodný jak pro rychlé vyzkoušení, tak pro delší posezení, když se hosté zdrží o něco déle – obvykle ale slouží pro povzbuzení chuti před dalším jídlem.

2) Voňavá příjemná chuť

První ochutnání zátaru je vždy něco zcela nového a neobvyklého. V závislosti na jeho receptu se liší stupeň slanosti a až lehké pikantnosti, kterou doplňuje chuť sezamu. Bylinková vůně ale většinou způsobí, že zátar ochutnáváte tak dlouho, dokud vám doma nedojde všechno pečivo.

3) Zlepšuje paměť, přispívá k prevenci rakoviny

Seznam přiznivých účinků zátaru by nebral konce, hlavně kvůli bohatosti bylinek, které jsou v něm obsaženy. Mezi ty nejvýznamnější je ale podpora trávení, zlepšení nálady, zvýšení pozornosti a paměti (proto je také zátar oblíbený jako snídaně dětí před odchodem do školy) nebo dokonce prevence rakoviny, o kterou se zasazují látky karvakrol a quercetin, které jsou hojně obsažené v tymiánu a sumaku.

4) Je z čeho vybírat

Zátar není jen jeden a existuje nepočítaně receptů, jak ho vyrobit. Nejznámější varianty jsou aleppská (podle syrského města Aleppo) a nabulská (podle palestinského města Náblus). Těmto dvěma variantám se občas také říká zátar červený a zelený, podle jejich barvy. 

Do zátaru se kromě základních surovin přimíchávají i další přídavky, mezi které patří třeba sůl, anýz nebo olivový olej.

5) Dlouhá trvanlivost

I po otevření zátar zůstává jedlý po velmi dlouhou dobu, obzvlášť pokud je uzavřen ve vzduchotěsné nádobě v suchu a v temnu. Protože jde o směs sušených bylinek, nemusíte se bát nechat ve spíži už nasypaný zátar v přikryté misce do doby, než na něj zase dostanete chuť. 

 

Vybrali jsme pro vás