Bulgur (burghoul)

Bulgur je velmi podobný kuskusu. Stejně jako on má svůj původ v severní Africe, udávána je také oblast Středomoří, Blízkého východu nebo Indie. Oproti němu má však díky způsobu výroby větší zrníčka. Nevyrábí se z obilné krupice jako kuskus, ale lámáním či drcením pšeničných zrn, většinou neloupaných, která se následně předvaří a obrousí. V zrncích tak zůstává zachován obilný klíček a mají tak i kvalitnější nutriční hodnotu. Jedná se tedy vlastně o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která je hodnotnou surovinou používanou nejen v orientální v kuchyni.

 

Vaříme bulgur

Pro přípravu stačí bulgur jednoduše nechat nejlépe přes noc nabobtnat ve studené vodě, a následně smíchat s dalšími ingrediencemi. Jemná variantu bulguru se využívá také pro přípravu oblíbeného libanonského salátu tabouleh. Bulgur je zde základní surovinou doplněnou o zeleninu (rajčata, cibulka), čerstvou petrželovou nať a ochucenou olivovým olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí. Tento salát se dá konzumovat jako předkrm, příloha nebo i samostatné lehké hlavní jídlo. Bulgur se dále využívá jako příloha k hlavním jídlům nebo pro přípravu oblíbených orientálních pokrmů jako falafel, kibbeh a mnoha dalších.

Nutriční vlastnosti:

Bulgur obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin, dále minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík nebo zinek) a vitamíny (thiamin-B1, riboflavin-B2, niacin-B3, pyridoxin-B6, kyselina listová-B9, v menším množství pak vitamíny A, C a E). Ve srovnání například s rýží má bulgur více vlákniny a bílkovin, nižší glykemický index a vyšší obsah většiny vitamínů a minerálů. Je proto zdravější variantou této suroviny.  

Vzhledem k obsaženým látkám podporuje zdraví střev, činnost trávící soustavy a působí příznivě na naši nervovou soustavu. Je vhodný i pro přípravu dietních pokrmů (díky vysokému obsahu vlákniny podporuje pocit zasycení).

Rovněž je užitečný pro prevenci vzniku srdečních onemocnění, zlepšení trávení a celkového metabolismu nebo také udržení hladiny krevního cukru pod kontrolou.

Jelikož se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek, a proto není potravinou vhodnou pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku.

 

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 1004
 
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení