Bulgur (burghoul)

Bulgur je velmi podobný kuskusu. Stejně jako on má svůj původ v severní Africe, udávána je také oblast Středomoří, Blízkého východu nebo Indie. Oproti němu má však díky způsobu výroby větší zrníčka. Nevyrábí se z obilné krupice jako kuskus, ale lámáním či drcením pšeničných zrn, většinou neloupaných, která se následně předvaří a obrousí. V zrncích tak zůstává zachován obilný klíček a mají tak i kvalitnější nutriční hodnotu. Jedná se tedy vlastně o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která je hodnotnou surovinou používanou nejen v orientální v kuchyni.

 

Vaříme bulgur

Pro přípravu stačí bulgur jednoduše nechat nejlépe přes noc nabobtnat ve studené vodě, a následně smíchat s dalšími ingrediencemi. Jemná variantu bulguru se využívá také pro přípravu oblíbeného libanonského salátu tabouleh. Bulgur je zde základní surovinou doplněnou o zeleninu (rajčata, cibulka), čerstvou petrželovou nať a ochucenou olivovým olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí. Tento salát se dá konzumovat jako předkrm, příloha nebo i samostatné lehké hlavní jídlo. Bulgur se dále využívá jako příloha k hlavním jídlům nebo pro přípravu oblíbených orientálních pokrmů jako falafel, kibbeh a mnoha dalších.

Nutriční vlastnosti:

Bulgur obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin, dále minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík nebo zinek) a vitamíny (thiamin-B1, riboflavin-B2, niacin-B3, pyridoxin-B6, kyselina listová-B9, v menším množství pak vitamíny A, C a E). Ve srovnání například s rýží má bulgur více vlákniny a bílkovin, nižší glykemický index a vyšší obsah většiny vitamínů a minerálů. Je proto zdravější variantou této suroviny.  

Vzhledem k obsaženým látkám podporuje zdraví střev, činnost trávící soustavy a působí příznivě na naši nervovou soustavu. Je vhodný i pro přípravu dietních pokrmů (díky vysokému obsahu vlákniny podporuje pocit zasycení).

Rovněž je užitečný pro prevenci vzniku srdečních onemocnění, zlepšení trávení a celkového metabolismu nebo také udržení hladiny krevního cukru pod kontrolou.

Jelikož se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek, a proto není potravinou vhodnou pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku.

 

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 1004