Máte rádi luštěniny, hledáte vhodnou náhradu za maso, nebo si prostě chcete zkusit připravit domácí hummus? Pak se cizrně v kuchyni nevyhnete, nemusíte se ale bát. Cizrna díky její snadné přípravě a vysokému obsahu bílkovin patří mezi nejoblíbenější suroviny orientální kuchyně.
Cizrna je známá pod názvem římský hrách. Pochází původem ze střední Asie a Indie, dnes už je však pěstována po celém světě. Jedná se o zdravou luštěninu podobnou například hrachu. Má žlutou až žlutohnědou barvu a hrbolatý tvar s mírně oříškovou příchutí. Bývá využívána jako dietní surovina, jelikož obsahuje vysoký obsah vlákniny a bílkovin, naproti tomu neobsahuje žádný cholesterol.
Nejčastěji se s cizrnou můžeme setkat při přípravě orientálních jídel. Jde například o oblíbený hummus (homos), což je kaše z mixu rozemleté cizrny, tahini a koření. Jak so tento pokrm připravit a z jakých surovin, si můžete přečíst v receptu.
Jak se cizrna připravuje?
Při přípravě pokrmů z cizrny ji doporučujeme stejně jako ostatní luštěniny předem namočit pro její rychlejší uvaření a snížení obsahu nadýmavých látek. Pokud si chcete ušetřit čas, lze si jednoduše zakoupit konzervovanou cizrnu v mírně slaném nálevu.
Kromě zmiňovaného hummusu se dá cizrna použit také jako příloha, k přípravě pomazánek, do salátů nebo na dozdobení pokrmů.
Rostlinný zdroj bílkovin i vitaminů
Cizrna je velmi kvalitní surovina s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Má i významné zastoupení vitamínů a minerálních látek. Cizrna je totiž bohatým zdrojem např. vápníku, manganu, železa, fosforu, vitaminu E, vitamínu B9 (kyseliny listové), vitamínu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu, který pomáhá předcházet procesu stárnutí a zvyšuje také odolnost vůči stresu.
Jako ostatní luštěniny obsahuje tzv. antinutriční látky, které nepříznivě ovlivňují stravitelnost. Lze je ale eliminovat právě namáčením před zpracováním případně tepelným zpracováním.