Fava fazole jsou jednou z nejstarších pěstovaných plodin, na které si pochutnávali lidé ve starověkém Řecku, Římě a na Blízkém východě. V arabské kuchyni se těší velké oblibě dodnes, kde se hned v několika variantách připravují jako ful.
Luštěnina zvaná fava fazole (bob obecný) patří do rodiny hrachu a fazolí. Dříve bývaly fava fazole populární součástí stravy především na Středním východě, a to hlavně díky jejich bohatému obsahu bílkovin. Dnes už je tato potravina ale oblíbená po celém světě. Fava fazole mají slabě nasládlou a zemitou chuť. V anglosaských zemích jsou rozšířené odrůdy s velkými semeny, které se využívají podobně jako klasické fazole.
Základ polévek a ful medammas
Fava fazole se nejčastěji používají do polévek, omáček, salátů, popřípadě rozemleté jako kaše. Upravují se na mnoho způsobů a dají se využívat podobně jako známější klasické fazole. Výborné jsou například i jako rozemletá pasta. Jednoduchým receptem připraveným z fava fazolí je ful medammas, který je známý a oblíbený v mnoha arabských zemích, a který si můžete blíže prohlédnout v receptu na ful.
Prevence neurologických onemocnění
Fava fazole mají vysoký obsah vitaminu B1, C a E, vlákniny a bílkovin. Z minerálů obsahují draslík, fosfor, vápník, hořčík, jód, sodík a železo. Zajímavostí je, že obsahují také levodopy (L–dopa), chemické látky, které lidské tělo využívá k produkci dopaminu (neurotransmiteru spojeného s centrem odměn a motivace v mozku) – jejich konzumace tedy přispívá k dobré náladě může pomoci zlepšovat projevy některých neurologických onemocnění (Parkinsonova choroba).