Fava fazole – vyzkoušejte chuť od starověkých Řeků a Římanů

Fava fazole jsou jednou z nejstarších pěstovaných plodin, na které si pochutnávali lidé ve starověkém Řecku, Římě a na Blízkém východě. V arabské kuchyni se těší velké oblibě dodnes, kde se hned v několika variantách připravují jako ful.

ful-3-web 

Luštěnina zvaná fava fazole (bob obecný) patří do rodiny hrachu a fazolí. Dříve bývaly fava fazole populární součástí stravy především na Středním východě, a to hlavně díky jejich bohatému obsahu bílkovin. Dnes už je tato potravina ale oblíbená po celém světě. Fava fazole mají slabě nasládlou a zemitou chuť. V anglosaských zemích jsou rozšířené odrůdy s velkými semeny, které se využívají podobně jako klasické fazole.

Základ polévek a ful medammas

Fava fazole se nejčastěji používají do polévek, omáček, salátů, popřípadě rozemleté jako kaše. Upravují se na mnoho způsobů a dají se využívat podobně jako známější klasické fazole. Výborné jsou například i jako rozemletá pasta. Jednoduchým receptem připraveným z fava fazolí je ful medammas, který je známý a oblíbený v mnoha arabských zemích, a který si můžete blíže prohlédnout v receptu na ful.

Prevence neurologických onemocnění

Fava fazole mají vysoký obsah vitaminu B1, C a E, vlákniny a bílkovin. Z minerálů obsahují draslík, fosfor, vápník, hořčík, jód, sodík a železo. Zajímavostí je, že obsahují také levodopy (L–dopa), chemické látky, které lidské tělo využívá k produkci dopaminu (neurotransmiteru spojeného s centrem odměn a motivace v mozku) – jejich konzumace tedy přispívá k dobré náladě může pomoci zlepšovat projevy některých neurologických onemocnění (Parkinsonova choroba).

 

Vybrali jsme pro vás

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení