Tip na ještě lepší vaření – vařte s ghí

Ghí (ghee) je přepuštěné máslo, ze kterého se postupným pomalým varem odpaří voda a vysráží mléčná bílkovina a zbude tak pouze čistý téměř 100 % tuk. Původem je ghí z Indie, kde název ghí označuje kvalitní čisté máslo. Ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť, ale pozor, není tak jemné jako klasické máslo. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Na rozdíl od klasického másla ghí vydrží dlouhé smažení při vysokých teplotách, aniž by se přepalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. I proto je stále vyhledávanější surovinou v moderní kuchyni.

ghee_web

 

Vaříme s ghí

Jak jsme uvedli výše, ghí je výborné pro smažení a obecně tepelnou úpravu, jelikož jeho teplota přepalování je až 250°C (na rozdíl od 150 – 180°C u klasického másla), takže na něm můžete jídlo smažit delší dobu bez toho, aby se připálilo a uvolňovaly se škodlivé látky. Ghí využijete v teplé i studené kuchyni, můžete ho využít na vaření, pečení i dušení, nebo si ho třeba jen namazat na chleba stejně jako klasické máslo. Je součástí také oblíbeného arabského cukroví, například druhu ghraybeh, které si můžete prohlédnout níže.

Jídlům dodá silnou máslovou a krémovou chuť. Vydrží také delší skladování než klasické máslo (což bylo také jedním z důvodů, proč přepuštěné máslo vyráběly už naše prababičky). Jelikož se jedná o téměř 100% tuk, je potřeba ho používat s mírou, stejně jako kterýkoli jiný zdroj primárně nasycených mastných kyselin a cholesterolu.

 

Nutriční vlastnosti

Ghí je zdrojem vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K) a antioxidantů (např. beta karoten). Často se uvádí, že obsahuje i minerály jako draslík, hořčík, železo apod., ale ty se zde vyskytují v naprosto zanedbatelném množství.

Dále obsahuje zejména nasycené mastné kyselin a cholesterol. Mimo to v něm ale najdeme i mononenasycené mastné kyseliny, které se naopak podílí na snižování celkového a LDL (tzv. špatného) cholesterolu v krvi.

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 2008

Kód: 2007

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení