Oblíbená příloha severní Afriky – vyzkoušeli už jste kuskus?

Kuskus nebo couscous pochází původem ze severní Afriky. Nejčastěji se udává Maroko, s jehož kuchyní je blízce spjatý a kde se už dlouhou dobu využívá jako základní surovina. Dnes je již však hojně využívaný po celém světě při přípravě různých chutných pokrmů. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z ječmene, pšenice či prosa. Při přípravě se samotný kuskus nevaří, ale zalévá vroucí vodou nebo přímo vařícím pokrmem.

 

web_couscous

 

Jednoduchá příprava

Jak již bylo řečeno výše, výhoda kuskusu při zpracování spočívá v tom, že ho můžete jen jednoduše zalít vroucí vodou nebo přímo pokrmem a po pár minutách je připraven k dalšímu zpracování či rovnou podávání. Lze ho používat na saláty, jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo i jako hlavní chod ve slané formě v kombinaci s různou zeleninou (rajče, paprika, mrkev, cibule, cuketa…) nebo masem a mořskými plody, popřípadě jako recept na sladko například s mlékem, rozinkami, ořechy, medem a skořicí.

 

Je kuskus zdravý? 

Kuskus je bohatý na živiny a tvoří tak neodmyslitelnou součást zdravého jídelníčku. Obsahuje vitamíny (B, E a K), minerály (železo, hořčík, vápník, sodík, měď, zinek atd.) a rovněž omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které naše tělo neumí přirozeně vytvářet, jsou však nezbytné pro zdravý vývoj kostí, svalů a podporu imunitního systému.

Pokud si můžete vybrat, preferujte vždy kuskus celozrnný. Obsahuje totiž vyšší množství vlákniny a příznivě tak ovlivňuje činnost trávící soustavy, urychluje metabolismus a normalizuje hladinu cukru v krvi. I proto je velmi oblíbenou surovinou při dietách. Obecně kuskus obsahuje sice větší množství sacharidů, ale i v menším množství dokáže dobře zasytit a je vhodnou potravinou také před fyzickým výkonem.

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 1013

Kód: 2026

Kód: 4012