Halva, také chalva, halava nebo halwa je oblíbená cukrovinka, která se vyrábí z pasty tahini, cukrového základu a ořechů. O její chuti vás nenechá na pochybu už název, který pochází z arabštiny a znamená doslova „sladký“. Na světě existuje mnoho variant lišících se svým základem, na Blízkém východě ale nejčastěji najdete halvu se sezamovým základem z pasty tahini.
Halva může být chutným dezertem a zároveň rychlým zdrojem energie, když potřebujete doplnit cukr. Různé varianty najdete i třeba v řecké nebo indické kuchyni, nejčastěji se ale setkáte s halvou na cukrovém základu – ať už ve formě medu, nebo cukrového sirupu, který se používá ve spojení s tahini pro výrobu této pochoutky.
Díky obsahu sezamové pasty tahini teoreticky může pomáhat ke snižování hladiny cholesterolu nebo zmírnění artritidy, celkově ale kvůli vysokému obsahu cukru doporučujeme si halvu dopřávat v rozumném množství.
Jak halva chutná?
Můžete se setkat s čistou halvou, často se najdete vylepšené varianty, ochucené například pistáciovými ořechy. Tahini halvě dodává pískovou konzistenci a lehce oříškovo-sezamové aroma, které doplňuje sladká chuť sirupu nebo medu.
Díky čistě rostlinnému složení se hodí i pro vegany, existují navíc i raw varianty halvy, které jsou součástí tzv. raw diet.
Jak halvu jíst?
Halva se prodává v dózách ve tvaru bločků, které se při servírování krájí na tenké plátky. Je možné si ji vychutnat samotnou, stejně tak lze ale kombinovat například se zmrzlinou, snídaňovými kašemi nebo jinými dezerty. Vyzkoušejte pistáciovou variantu, kterou máme v nabídce a dejte nám vědět, s čím si halvu nejraději dopřáváte vy.
Vybrali jsme pro vás