Pokud si plánujete vyrobit domácí hummus, baba ganoush nebo halvu, nezapomeňte na důležitou surovinu, která patří do základní výbavy každé kuchyně na Blízkém východě – Tahini. Jemná oříšková chuť sezamu a kašovitá konzistence vám rychle přiroste k srdci a vy se můžete pustit do dalších receptů, včetně chutných dipů k pečenému masu nebo falafelu.
Tahini, tahina nebo tchina je druh sezamové pasty (neplést se sezamovou pastou vyráběnou v jihovýchodní Asii), která se vyrábí z loupaných sezamových semínek. Rozdíl oproti asijské sezamové pastě je ten, že se v Číně nebo v Japonsku při výrobě používá déle pražený sezam, který pastě dodává oproti tahini tmavší barvu a silnější chuť.
Napříč arabským světem se používá pro výrobu jídel, která ocení také vegetariáni, vegani a osoby citlivé na lepek.
Bohatá na tuky, ale!
Přestože by se dalo říct, že je tahini tučná, je potřeba dodat, že většina tuků je nenasycená a účinně tak přispívá ke snižování hladiny cholesterolu.
Sezam byl navíc během vědeckých studií s pozitivním výsledkem vyzkoušen pro zmírnění artritidy.
Mezi další příznivé účinky se uvádí podpora hustoty kostí (vysoký obsah hořčíku), protizánětlivé účinky (snižování hladiny malondialdehyd) a dokonce prevence proti rakovině (díky lignanům obsaženým v sezamu).
Základní surovina pro slanou i sladkou kuchyni
Tahini vzhledem připomíná řidší arašídové máslo, jemná oříšková chuť má ale až lehce nahořklou chuť. Díky své konzistenci se tahini používá buď pro zjemnění pokrmů, nebo jako základ pro dipy v těchto receptech:
- Baba ganoush – lilkový dip
- Hummus – cizrnový dip
- Halva – Pistáciový dezert
- Dip z tahini k masu nebo falafelu – vhodné po smíchání s olivovým olejem, bílým jogurtem a česnekem
Tahini je snadná na skladování, kdy ji i mimo ledničku můžete používat po dlouhou dobu. Nemusíte se tak bát, že byste ji nestihli využít celou.
Objednejte si ji z nabídky níže a vyzkoušejte nové recepty s tahini u vás doma, třeba s cizrnovým hummusem.
Vybrali jsme pro vás