Baba ganoush

Baba Ganoush je pokrm připravovaný z pečených nebo smažených lilků. Konzistencí připomíná pomazánku či pastu. V levantských zemích, pro které je typický, k němu zakusují nejraději arabský chleba, vy si ho klidně namažte na ten náš český žitný a dopřejte si tak zdravou chuťovku.

baba-web 

 

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • 2-3 velké lžíce pasty tahina
  • 150g bílého jogurtu
  • olivový olej
  • římský kmín mletý
  • rajče
  • sůl
  • piniová semínka

 

Příprava:

  1. Lilek omyjte, propíchejte po celém jeho povrchu zlehka vidličkou a dejte do trouby rozehřáté na 200°C péct na cca 30 minut (do změknutí).
  2. Pak z vystydlého lilku oloupejte slupku (mělo by to jít velmi snadno) a dužninu dejte do mixéru. (Jinou, méně dietní variantou přípravy, je lilek oloupat, nakrájet na plátky, které dáte na talíř s ubrouskem na chvilku do teplé trouby, aby lilek vyschnul, a následně kolečka lilku usmažit v oleji po obou stranách do růžové až hnědé barvy.)
  3. Zvlášť si smíchejte bílý jogurt, pastu tahina, rozdrcený česnek a špetku soli.
  4. Následně směs přidejte do mixéru k lilku a mixujte do Vámi požadované konzistence. Směs můžete rozmixovat jen zlehka, pokud máte rádi kousky lilku, nebo naopak do úplně jemné pasty.
  5. Před podáváním v misce ozdobte olivovým olejem, kousky rajčat nebo opraženými piniovými semínky. Baba ganoush si můžete vychutnat s arabským chlebem, pitou nebo jiným Vaším oblíbeným pečivem.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 2020
 
 
 
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení