Baba Ganoush je pokrm připravovaný z pečených nebo smažených lilků. Konzistencí připomíná pomazánku či pastu. V levantských zemích, pro které je typický, k němu zakusují nejraději arabský chleba, vy si ho klidně namažte na ten náš český žitný a dopřejte si tak zdravou chuťovku.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 1 lilek
- 1 stroužek česneku
- 2-3 velké lžíce pasty tahina
- 150g bílého jogurtu
- olivový olej
- římský kmín mletý
- rajče
- sůl
- piniová semínka
Příprava:
- Lilek omyjte, propíchejte po celém jeho povrchu zlehka vidličkou a dejte do trouby rozehřáté na 200°C péct na cca 30 minut (do změknutí).
- Pak z vystydlého lilku oloupejte slupku (mělo by to jít velmi snadno) a dužninu dejte do mixéru. (Jinou, méně dietní variantou přípravy, je lilek oloupat, nakrájet na plátky, které dáte na talíř s ubrouskem na chvilku do teplé trouby, aby lilek vyschnul, a následně kolečka lilku usmažit v oleji po obou stranách do růžové až hnědé barvy.)
- Zvlášť si smíchejte bílý jogurt, pastu tahina, rozdrcený česnek a špetku soli.
- Následně směs přidejte do mixéru k lilku a mixujte do Vámi požadované konzistence. Směs můžete rozmixovat jen zlehka, pokud máte rádi kousky lilku, nebo naopak do úplně jemné pasty.
- Před podáváním v misce ozdobte olivovým olejem, kousky rajčat nebo opraženými piniovými semínky. Baba ganoush si můžete vychutnat s arabským chlebem, pitou nebo jiným Vaším oblíbeným pečivem.
Přejeme dobrou chuť!