Baba ganoush

Baba Ganoush je pokrm připravovaný z pečených nebo smažených lilků. Konzistencí připomíná pomazánku či pastu. V levantských zemích, pro které je typický, k němu zakusují nejraději arabský chleba, vy si ho klidně namažte na ten náš český žitný a dopřejte si tak zdravou chuťovku.

baba-web 

 

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • 2-3 velké lžíce pasty tahina
  • 150g bílého jogurtu
  • olivový olej
  • římský kmín mletý
  • rajče
  • sůl
  • piniová semínka

 

Příprava:

  1. Lilek omyjte, propíchejte po celém jeho povrchu zlehka vidličkou a dejte do trouby rozehřáté na 200°C péct na cca 30 minut (do změknutí).
  2. Pak z vystydlého lilku oloupejte slupku (mělo by to jít velmi snadno) a dužninu dejte do mixéru. (Jinou, méně dietní variantou přípravy, je lilek oloupat, nakrájet na plátky, které dáte na talíř s ubrouskem na chvilku do teplé trouby, aby lilek vyschnul, a následně kolečka lilku usmažit v oleji po obou stranách do růžové až hnědé barvy.)
  3. Zvlášť si smíchejte bílý jogurt, pastu tahina, rozdrcený česnek a špetku soli.
  4. Následně směs přidejte do mixéru k lilku a mixujte do Vámi požadované konzistence. Směs můžete rozmixovat jen zlehka, pokud máte rádi kousky lilku, nebo naopak do úplně jemné pasty.
  5. Před podáváním v misce ozdobte olivovým olejem, kousky rajčat nebo opraženými piniovými semínky. Baba ganoush si můžete vychutnat s arabským chlebem, pitou nebo jiným Vaším oblíbeným pečivem.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 2020