Hummus

Hummus je oblíbenou pochoutkou zejména v orientální kuchyni, jedná se o pomazánku, pastu nebo dip podávaný k pečivu nebo nakrájené zelenině. Je to ideální forma lehké večeře, svačinky nebo snídaně. Jako populární pokrm jej lidé začali inovovat a přidávají do něj další ingredience, díky kterým můžete ochutnat hummus hráškový, dýňový, citronový, mrkvový nebo s červenou řepou.

hummus-web

 

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 250 g cizrny
  • 1 stroužek česneku
  • 2 velké lžíce pasty tahina
  • sůl
  • citronová šťáva
  • římský kmín
  • olivový olej

 

Příprava:

  1. Před samostatnou přípravou hummusu je třeba cizrnu propláchnout a namočit do studené vody alespoň na 12 hodin (avšak nejlépe přes noc). Určitě se nebojte použít větší mísu a dostatek vody, jelikož cizrna přes noc svůj objem zdvojnásobí. Pro malinko lepší změkčení lze přidat i špetku jedlé sody, která zjemní vodu.
  2. Po namočení slijte vodu, ve které byla cizrna namočená, přesypte cizrnu do hrnce, zalijte čistou vodou alespoň 2 cm nad horní okraj ponořené cizrny, přiveďte k varu a pak nechte 2-3 hodiny vařit na mírném ohni do měkka. Během vaření sbírejte lžící počáteční pěnu. Dobře uvařenou cizrnu poznáte podle toho, že je měkká a lehce se začne odlupovat její slupka.
  3. Po uvaření přidejte do hrnce půl lžíce soli, promíchejte a nechte cizrnu vychladnout ve vodě z vaření, kterou pak nevylévejte. Ještě ji totiž využijete při následném zpracování ingrediencí. Tip: Pokud si chcete ušetřit čas a přeskočit celý tento proces, můžete si jednoduše zakoupit již hotovou konzervovanou cizrnu u nás na e-shopu.
  4. Slijte vychladlou vodu z vaření a uchovejte si ji pro další použití.
  5. Uvařenou cizrnu rozmixujte společně s pastou tahina, přidejte rozmačkaný česnek, římský kmín (cca půl lžíce) a osolte dle Vaší chuti. Mixujte, dokud Vám nevznikne hrubé pyré.
  6. Následně pro zjemnění postupně po troškách přidávejte vodu z vaření cizrny (případně nálev z konzervy, pokud jste použili konzervovanou cizrnu), abyste hummus dokázali mixérem vyšlehat do jemného pyré. Určitě doporučujeme použít robot či mixér s ostrými háky a vyšším výkonem.
  7. Na závěr můžete přidat dle Vaší chuti ještě sůl a dochutit citronovou šťávou.
  8. Nyní už můžete hummus naservírovat do misky nebo talířku, dozdobit olivovým olejem, pár uvařenými kuličkami cizrny a například rajčetem nakrájeným na drobné kostičky nebo olivami. Hummus si můžete vychutnat například s arabským chlebem, tortillou, popřípadě jiným Vaším oblíbeným pečivem.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 2020
 
 

Kód: 1012

Kód: 1041
 
 
 
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení