Hummus

Hummus je oblíbenou pochoutkou zejména v orientální kuchyni, jedná se o pomazánku, pastu nebo dip podávaný k pečivu nebo nakrájené zelenině. Je to ideální forma lehké večeře, svačinky nebo snídaně. Jako populární pokrm jej lidé začali inovovat a přidávají do něj další ingredience, díky kterým můžete ochutnat hummus hráškový, dýňový, citronový, mrkvový nebo s červenou řepou.

hummus-web

 

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 250 g cizrny
  • 1 stroužek česneku
  • 2 velké lžíce pasty tahina
  • sůl
  • citronová šťáva
  • římský kmín
  • olivový olej

 

Příprava:

  1. Před samostatnou přípravou hummusu je třeba cizrnu propláchnout a namočit do studené vody alespoň na 12 hodin (avšak nejlépe přes noc). Určitě se nebojte použít větší mísu a dostatek vody, jelikož cizrna přes noc svůj objem zdvojnásobí. Pro malinko lepší změkčení lze přidat i špetku jedlé sody, která zjemní vodu.
  2. Po namočení slijte vodu, ve které byla cizrna namočená, přesypte cizrnu do hrnce, zalijte čistou vodou alespoň 2 cm nad horní okraj ponořené cizrny, přiveďte k varu a pak nechte 2-3 hodiny vařit na mírném ohni do měkka. Během vaření sbírejte lžící počáteční pěnu. Dobře uvařenou cizrnu poznáte podle toho, že je měkká a lehce se začne odlupovat její slupka.
  3. Po uvaření přidejte do hrnce půl lžíce soli, promíchejte a nechte cizrnu vychladnout ve vodě z vaření, kterou pak nevylévejte. Ještě ji totiž využijete při následném zpracování ingrediencí. Tip: Pokud si chcete ušetřit čas a přeskočit celý tento proces, můžete si jednoduše zakoupit již hotovou konzervovanou cizrnu u nás na e-shopu.
  4. Slijte vychladlou vodu z vaření a uchovejte si ji pro další použití.
  5. Uvařenou cizrnu rozmixujte společně s pastou tahina, přidejte rozmačkaný česnek, římský kmín (cca půl lžíce) a osolte dle Vaší chuti. Mixujte, dokud Vám nevznikne hrubé pyré.
  6. Následně pro zjemnění postupně po troškách přidávejte vodu z vaření cizrny (případně nálev z konzervy, pokud jste použili konzervovanou cizrnu), abyste hummus dokázali mixérem vyšlehat do jemného pyré. Určitě doporučujeme použít robot či mixér s ostrými háky a vyšším výkonem.
  7. Na závěr můžete přidat dle Vaší chuti ještě sůl a dochutit citronovou šťávou.
  8. Nyní už můžete hummus naservírovat do misky nebo talířku, dozdobit olivovým olejem, pár uvařenými kuličkami cizrny a například rajčetem nakrájeným na drobné kostičky nebo olivami. Hummus si můžete vychutnat například s arabským chlebem, tortillou, popřípadě jiným Vaším oblíbeným pečivem.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Vybrali jsme pro vás


Kód: 2020
 
 

Kód: 1012

Kód: 1041