Hummus je oblíbenou pochoutkou zejména v orientální kuchyni, jedná se o pomazánku, pastu nebo dip podávaný k pečivu nebo nakrájené zelenině. Je to ideální forma lehké večeře, svačinky nebo snídaně. Jako populární pokrm jej lidé začali inovovat a přidávají do něj další ingredience, díky kterým můžete ochutnat hummus hráškový, dýňový, citronový, mrkvový nebo s červenou řepou.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 250 g cizrny
- 1 stroužek česneku
- 2 velké lžíce pasty tahina
- sůl
- citronová šťáva
- římský kmín
- olivový olej
Příprava:
- Před samostatnou přípravou hummusu je třeba cizrnu propláchnout a namočit do studené vody alespoň na 12 hodin (avšak nejlépe přes noc). Určitě se nebojte použít větší mísu a dostatek vody, jelikož cizrna přes noc svůj objem zdvojnásobí. Pro malinko lepší změkčení lze přidat i špetku jedlé sody, která zjemní vodu.
- Po namočení slijte vodu, ve které byla cizrna namočená, přesypte cizrnu do hrnce, zalijte čistou vodou alespoň 2 cm nad horní okraj ponořené cizrny, přiveďte k varu a pak nechte 2-3 hodiny vařit na mírném ohni do měkka. Během vaření sbírejte lžící počáteční pěnu. Dobře uvařenou cizrnu poznáte podle toho, že je měkká a lehce se začne odlupovat její slupka.
- Po uvaření přidejte do hrnce půl lžíce soli, promíchejte a nechte cizrnu vychladnout ve vodě z vaření, kterou pak nevylévejte. Ještě ji totiž využijete při následném zpracování ingrediencí. Tip: Pokud si chcete ušetřit čas a přeskočit celý tento proces, můžete si jednoduše zakoupit již hotovou konzervovanou cizrnu u nás na e-shopu.
- Slijte vychladlou vodu z vaření a uchovejte si ji pro další použití.
- Uvařenou cizrnu rozmixujte společně s pastou tahina, přidejte rozmačkaný česnek, římský kmín (cca půl lžíce) a osolte dle Vaší chuti. Mixujte, dokud Vám nevznikne hrubé pyré.
- Následně pro zjemnění postupně po troškách přidávejte vodu z vaření cizrny (případně nálev z konzervy, pokud jste použili konzervovanou cizrnu), abyste hummus dokázali mixérem vyšlehat do jemného pyré. Určitě doporučujeme použít robot či mixér s ostrými háky a vyšším výkonem.
- Na závěr můžete přidat dle Vaší chuti ještě sůl a dochutit citronovou šťávou.
- Nyní už můžete hummus naservírovat do misky nebo talířku, dozdobit olivovým olejem, pár uvařenými kuličkami cizrny a například rajčetem nakrájeným na drobné kostičky nebo olivami. Hummus si můžete vychutnat například s arabským chlebem, tortillou, popřípadě jiným Vaším oblíbeným pečivem.
Přejeme dobrou chuť!